Jefferson Parish Canal Design Competition: New Orleans, LA

Client: Jefferson Parish and the Regional Planning Commission

Summary: Based on the overall concept of “Transformation," Dana Brown & Associates, Inc.* designed a solution to make the West Esplanade Avenue drainage canal from Lake Avenue to Causeway Boulevard more appealing by treating not only the landscape but the physical infrastructure utilizing native species for a low maintenance, sustainable design. Native species and sculptural elements were designed and chosen specifically for each of five zone which tells a narrative of how that particular area was developed over time. The easternmost zone at Lake Avenue represents the “Sustaining” lifestyles of those who lived there, including Native American Indians and Bucktown residents. The “Adapting” zone was once a Cypress-Tupelo swamp that was drained and filled for human use. Subdivisions and homes, particularly in the Bonnabel Subdivision, were built in the “Dwelling” zone. The “Growing” zone represents the shockwave of growth in Metairie which followed the construction of hurricane protection levees along Lake Pontchartrain. The westernmost zone, at Causeway Boulevard, is called the “Connecting” zone. It represents the intersection of West Esplanade and Causeway, which serves as a hub connecting the area to the rest of Metairie, Jefferson Parish, and the Northshore.

image 1 image 2 image 3 image 4 image 5
image 6 image 7 image 8 image 9 image 10
image 11 image 12 image image image

Services:

  • Divided the 2.4 mile site into five unique zones based on physical boundaries as well as historical development, each with their own identity and design elements.
  • Designed elements that would filter stormwater runoff without compromising the hydrological flow of the canal or interfering with existing utilities along the median.
  • Created a digital model of the 2.4 mile canal to illustrate the rhythm of the comprehensive design as seen from vehicular traffic point of view.
  • Created a cost breakdown of materials for the proposed design.
  • Serves as a model for potential improvements to other open canals in Jefferson Parish.
  • The team, which included a sculptor and engineer, won second place in the Design Competition.

* formerly known as BROWN+DANOS landdesign, inc.

image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload image preload